Är vinterjackor vattentäta?

En dam vinterjacka kan vara vattentät. Om den är gjord av ett material som avvisar vatten kan den fungera mycket bra kalla dagar då det regnar. Men vattentäthet är ju inte bara viktigt för regniga dagar. Om du till exempel vill ha jackan på dig en dag då snön smälter kan det vara skönt att veta att den inte förstörs av vatten som skvätter på dig.

Vinterjackor som är vattentäta

Det är ganska vanligt att vinterjackor som är vattentäta är gjorda av olika former av plastmaterial. De behöver inte ha samma material hela vägen igenom. Men det övre lagret är gjort av material som inte släpper igenom vatten.

Det finns jackor för vintern som är gjorda på så smarta sätt. Å ena sidan får du vattentäthet, å den andra släpps luft in. Det blir viktigt om du inte vill få upplevelsen av att du går omkring i en gummirock.

Material som går att förbereda för vatten

Oljerockar är kända för att också klara vatten på ett fint sätt. De behandlas på ytan så att vatten inte tar sig in. Om du har den här typen av vinterrock måste du komma ihåg att sköta den. Ytbehandlingen slits med tiden bort och då måste du lägga till mer för att få vattentätheten.

Vinterjackorna som du sportar i

Vinterjackor som är till för vintersport kommer att klara snö som smälter mot din kropp. Du ska kunna sätta dig på en bänk som är blöt med den här typen av jacka utan att fukten letar sig hela vägen till din kropp.

Men räkna inte med att sportigare vinterkläder är vattentäta. När du köper din vinterjacka ska du noga gå igenom vad den klarar. Om du är ute efter en jacka som klarar vatten är det alltid bäst att aktivt välja från modeller med material som är gjorda för detta som till exempel Goretex.